Top
Orchid Tieguanyin Premium (25gr.) (Oolong thee)
  • Orchid Tieguanyin Premium (25gr.) (Oolong thee)
14,85

Orchid Tieguanyin - Oolong Thee - China

 

Tieguanyin soms ook wel Iron Goddess tea genoemd (verwijst naar de klank die de theebolletjes maken bij het vallen in de theepot) is een van de meest bekende theesoorten van China. Hij kan het hele jaar door geplukt worden maar de beste smaak komt van de bladeren uit de eerste pluk (voorjaarspluk) de herfstpluk bezit de beste geuren. Thee uit de herfstpluk en winterpluk is zeldzaam en duur en bijna niet te verkrijgen.


De bladeren bevatten een orchidee-achtige geur en een zoete bloemige nectar smaak. Tieguanyin bevat de grootste hoeveelheid aan natuurlijke aromatische stoffen van alle theeën, waardoor de aangename zoete en bloemige (orchidee) smaak, zelfs na meerdere infusie's, steeds aanwezig is. Theebladeren uit een latere pluk (zomerpluk) zorgen voor een onaangename zuurdere smaak.


Een goeie Tieguanyin thee is moeilijk te vinden. De vraag naar deze thee is ontzettend groot. Daardoor gaan veel boeren gebruik maken van kunstmest om de groeisnelheid en de productie te verhogen.


Hierbij worden ook vaak bestrijdingsmiddelen ingezet om ziektes op de plantages tegen te gaan. De bestrijdingsmiddelen voldoen aan de normen opgelegd door de Chinese overheid maar niet aan de normen voor de Westerse markt. Daarom kost een BIO Tieguanyin al vlug enkele euros meer dan de goedkopere soorten.


Tieguanyin wordt gekenmerkt door een lichte oxidatie* en stevig opgerolde bolletjes. Tieguanyin is een Oolong thee. Het productieproces bij Oolong thee verloopt als volgt: plukken van de theeblaadjes, ze door de zon laten verflensen (bij voorkeur avondzon) en koelen. Daarna worden ze even omhoog gegooid om de bladrand te kneuzen zodat er een lichte oxidatie ontstaat. Daarna wordt de oxidatie stopgezet door verhitting, worden ze gerold tot bolletjes en gedroogd. Na infusie is deze thee goudkleurig.


*Oxidatie = Bij inwerking van zuurstof op de enzymen (eiwitten) van het theeblad krijgt het theeblad een bruin-zwarte kleur, hoe donkerder het blad hoe zwaarder de oxidatie en het aroma (zwarte thee) maar door de lichte oxidatie tussen de 20 à 80% wordt hij bestempeld als een Oolong-tea.

 


Meer lezen? http://www.verytastea.com/wat-betekent-een-premium-thee-tea

Bereiding*: 2 à 3 gram thee per kopje van 120ml (1 koffielepel = 1 à 2 gram).

Gebruik zacht water (= restwaarde minder dan 50mg/L water) warm op tot 85°C. Laat de thee 1 à 2 minuten trekken volgens eigen smaakbehoefte. Laat de Tieguanyin bij een eerste infusie minder lang trekken dan bij een 2de, 3de... infusie.

Tieguanyin kan je 5 tot 9 maal infuseren bij een kopje van 120ml. Laat hem bij een eerste infusie minder lang trekken dan bij een 2de, 3de... infusie.

*Deze bereidingswijze is relatief.. ieder heeft zijn eigen smaakbehoefte en dus zal de hoeveelheid thee, de trektijd en de watertemperatuur de smaak van uw kopje thee beïnvloeden. Het is aan U als theegebruiker om daarmee te experimenteren. Maar vooral... vergeet niet om ervan te genieten ;-) !

Vraag hier naar onze B2B-prijzen!


Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over